De Zelfmoordlijn

De Zelfmoordlijn biedt laagdrempelige hulp via telefoon, chat, mail en een forum. Onze vrijwilligers staan 24/24 klaar voor mensen met zelfmoordgedachten en hun omgeving.

Zelfmoordlijn 1813

Zoek jij op dit moment hulp voor jezelf of voor iemand in je omgeving? Dan klik je best verder naar de site van de Zelfmoordlijn 1813. Daar vind je alle info over hoe je jezelf en anderen het best kan helpen, en ook de link naar ons chatprogramma en onze mailhulpverlening.

Wil je vrijwilliger worden?

Het CPZ verwelkomt graag iedereen die zijn of haar steentje wil bijdragen aan de preventie van zelfdoding. Onze vrijwilligers vormen de motor van het CPZ. Vrijwilligerswerk kan verschillende vormen aannemen bij het CPZ, gaande van beantwoorder bij de Zelfmoordlijn, over promotie maken voor de Zelfmoordlijn en het CPZ, tot creatief ondersteuner van verschillende activiteiten voor andere vrijwilligers.  

Je beantwoordt de Zelfmoordlijn  

Wil je iets betekenen voor anderen? Heb je een groot inlevingsvermogen en wil je tijd nemen voor mensen die het niet meer zien zitten? Kan jij je vrijmaken om naar mensen in nood te luisteren en beschik je over een goede dosis draagkracht? Dan is het beantwoorden van de Zelfmoordlijn misschien wel iets voor jou.  

Het geeft een geweldige en haast niet te omschrijven voldoening als je beseft dat je toch een deel van de last hebt kunnen dragen en het leven van een medemens in nood iets ‘lichter’ hebt kunnen maken.

Een vrijwilliger

Wanneer je de Zelfmoordlijn mee wil beantwoorden, sta je samen met een ganse ploeg vrijwilligers 24 op 24 in voor het beantwoorden van crisisoproepen aan de Zelfmoordlijn 1813  via telefoon, chat, of e-mail. Hiervoor doorloop je een traject van kandidaat-vrijwilliger tot vrijwilliger.  

Wil je meer info en wil je je graag melden als kandidaat-vrijwilliger, ga dan naar www.zelfmoord1813.be/vrijwilliger-worden  

Je ondersteunt en promoot de Zelfmoordlijn en het CPZ  

De Zelfmoordlijn beantwoorden is niet de enige manier waarop je ons kan steunen. Als organisatie zijn we ook op veel andere vlakken actief, en kan je ons ook helpen om bijvoorbeeld lokaal om aandacht te vragen voor de thematiek van zelfdoding. We zijn dan ook steeds op zoek naar mensen die bereid zijn om onze missie en onze werking mee te helpen uitdragen. 

Heb jij interesse om op (semi-)regelmatige basis een steentje bij te dragen? Laat het ons dan weten via cpz@preventiezelfdoding.be

Als student bijdragen

Ook als student kan je voor de Zelfmoordlijn een meerwaarde betekenen. Zo kan je een keuzevak volgen dat je in staat stelt om ervaring op te doen aan de Zelfmoordlijn, of kan je jezelf opgeven als stagiair(e). Meer info daarover vind je op deze pagina.

Jaarverslagen

Het Centrum ter Preventie van Zelfdoding maakt elk jaar een verslag op van al haar activiteiten. Raadpleeg hieronder de meest recente jaarverslagen: