Studenten aan de Zelfmoordlijn

Het CPZ leidt studenten op om praktijkervaring op te doen aan de Zelfmoordlijn. Zo gaan deze studenten het werkveld in met onmisbare kennis en ervaring over hoe in gesprek te gaan met mensen die aan zelfmoord denken. De inzet van de studenten zorgt bovendien voor een grotere capaciteit aan de Zelfmoordlijn: meer mensen kregen meteen een gesprek. 

Opleidingsonderdeel ‘crisisgespreksvoering met suïcidale personen’  

Preventie van zelfdoding komt nog steeds onvoldoende aan bod in de opleiding, zelfs bij toekomstige hulpverleners. Daarom biedt het CPZ studenten graag de nodige leerkansen om praktijkervaring op te doen. Dit kan onder meer door het keuzevak ‘Crisisgespreksvoering met suïcidale personen’ te volgen. Een van onze stafmedewerkers geeft dit vak, en leidt zodoende de studenten ook op tot volwaardige beantwoorders van de Zelfmoordlijn. Zo kunnen de studenten ook bijdragen aan de capaciteitsgroei van de Zelfmoordlijn.

  • De opleiding tot beantwoorder kreeg een plek in de opleiding van hogescholen en universiteiten. Met de nodige creativiteit en flexibiliteit vonden werkveld en onderwijswereld de weg naar elkaar.    
  • De kwaliteit van het beantwoorden blijft altijd voorop staan. Elke student moet aan dezelfde kwaliteitsnormen beantwoorden als elke andere vrijwilliger. Daarom worden de studenten nauwkeurig gescreend en geselecteerd.   

Werk je binnen een opleiding hoger onderwijs en heb je interesse om ‘crisisgesprekvoering met suïcidale personen’ te integreren in je opleiding,  neem dan zeker contact met ons op via cpz@preventiezelfdoding.be. Graag leren we elkaar beter kennen en onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.  

Stage bij het CPZ

Jaarlijks vervoegen ons ook meerdere stagiaires, die niet alleen operationeel meedraaien, maar ook waardevolle ervaring opdoen aan de Zelfmoordlijn. Via een versneld traject trainen we hen zo snel mogelijk tot volwaardige beantwoorders. Daarnaast krijgen ze ook de kans om een project te vervolledigen gedurende de loop van hun stage.

Interesse om bij ons stage te lopen? Stuur dan zeker een mailtje naar cpz@preventiezelfdoding.be en dan leren we elkaar graag beter kennen.