Op 10 september is het Werelddag Suïcidepreventie. Traditioneel gebeurt er die dag heel wat rond het thema suïcidepreventie. Dit jaar zet het Centrum ter Preventie van Zelfdoding in op het collectief: iederéén kan een verschil maken. Daarom kan je in aanloop naar de Werelddag dagelijks een gratis webinar volgen, toegespitst op verschillende domeinen van preventie.

Preventie binnen bedrijven (7 september om 14u)

Werknemers brengen het grootste deel van hun tijd door op de werkvloer, ze delen er lief en leed. Hoe iemand zich voelt op het werk, heeft een grote impact op het persoonlijke welbevinden. De werkvloer is dan ook een belangrijke context voor het oppikken van signalen en het voorkomen van zelfdoding.

Als bedrijf krijg je mogelijk te maken met een collega/klant/extern contact die het lastig heeft, en misschien aan zelfmoord denkt. Deze webinar reikt tools aan om gepast en effectief te reageren.

Preventie in je omgeving (8 september om 20u)

In deze uitzonderlijke periode is mentaal welzijn van groot belang. Nu het wat moeilijker is om elkaar fysiek te zien, loeren donkere gedachten vaak net iets sneller om de hoek. Misschien maak jij je zorgen om iemand die zich minder goed in z’n vel voelt of die (mogelijk) aan zelfmoord denkt? En misschien weet je soms niet zo goed hoe je hierover in gesprek kan gaan?

Deze gratis webinar wil  je helpen om signalen te herkennen, en om gepast te reageren op iemand die (mogelijk) aan zelfmoord denkt. 

Preventie op sociale media (9 september om 19u)

De webinar “Suïcidepreventie op sociale media” reikt handvatten aan  om zelf op een verantwoorde manier te posten en in discussie te gaan over zelfdoding. Waar moet je op letten als je post over zelfdoding en waarom is dit belangrijk?

Daarnaast leert de webinar je hoe je moet omgaan met online uitingen van suïcidale mensen, bijvoorbeeld in reacties op een post of in privéberichten. Hoe kan je reageren, wanneer is een bericht écht verontrustend, hoe ga je in gesprek?

Deze webinar is het resultaat van een bundeling van de expertise van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding en het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie.