De mail van de Zelfmoordlijn is niet geschikt voor situaties waarbij onmiddellijk hulp nodig is, maar met de juiste en gepaste bewoording kan je een grote impact bereiken. Vele oproepers van de mail vinden het verhelderend om hun verhaal neer te schrijven. Een mail is in zekere zin minder vluchtig dan het gesproken woord, en maakt voor vele oproepers net daarom het verschil. 

Dag toekomstige mailvrijwilliger 

Ik schrijf je in briefvorm – trouw aan de mail- over mijn ervaringen als mailer bij de Zelfmoordlijn. Mail lijkt misschien minder acuut of dringend dan de andere mediums, zoals telefoon en chat, maar wie graag schrijft en empathie kan overbrengen, zal ontdekken dat het minstens zo zinvol is om te mailen met mensen die aan zelfmoord denken. 

Mails kan je in alle rust lezen en laten binnenkomen. Al schrijvende kan je je antwoord overdenken, je zinnen herformuleren. Elk medium heeft haar mogelijkheden en haar uitdagingen. Om de mail van de Zelfmoordlijn te beantwoorden heb je een bepaalde creativiteit nodig want gevoelens en gedachten bespreken in geschreven tekst is niet altijd evident. Het tijdselement in een mailwisseling zorgt ervoor dat je wel vragen kan stellen, maar moet wachten op antwoorden. Tegelijkertijd helpt het natuurlijk ook dat je in alle rust kan nadenken, zonder de oproeper onmiddellijk een antwoord te moeten geven.  

Praktisch gezien vind ik mail het meest ‘soepele’ medium. Je hebt namelijk niet speciaal een aparte ruimte nodig. Onverwachts gestoord worden door een deurbel of spelende kinderen, hebben geen impact op het ‘gesprek’ dat je met de oproeper voert. Je kan er helemaal voor de mailoproeper zijn. 

Wie weet, spreekt de mail jou ook wel aan en ontmoeten we elkaar als mailbeantwoorders. 

Guy – schuilnaam, want ook onze mailvrijwilligers zijn anoniem 

.

Heb je ook interesse om de mail van de Zelfmoordlijn te beantwoorden, meld je dan aan via de knop hieronder: