Het Centrum ter Preventie van Zelfdoding wordt voor haar basiswerking gesubsidieerd door de overheid. Dit is jammer genoeg niet voldoende om iedereen die dit wenst, meteen een gesprek te bieden aan de Zelfmoordlijn. Met giften en de opbrengsten van inzamelingsacties maakt het CPZ nog meer gesprekken mogelijk.   

Om te kunnen blijven doen wat de Zelfmoordlijn vandaag doet, is jullie steun onmisbaar. Het Centrum ter Preventie van Zelfdoding, de organisatie achter de Zelfmoordlijn heeft doorheen de jaren een groei doorgemaakt op vele vlakken, van het aantal vrijwilligers, over het aantal beantwoorde oproepen tot de opleiding van studenten als beantwoorder van de Zelfmoordlijn. Deze groei is te danken aan alle giften en steun via inzamelingsacties. 

Groeien als organisatie is fantastisch, want dat betekent dat de Zelfmoordlijn steeds meer mensen bereikt met gesprekken via telefoon, chat en e-mail. Het blijft belangrijk om de groei die we de voorbije jaren behaalden, ook verder te verankeren en te versterken. Ons steunen kan via een gift op reknummer of een inzamelingsactie, voor meer info of een online schenking: https://www.preventiezelfdoding.be/steun-ons/  

Wat de Zelfmoordlijn doet met jullie steun 

Elk gesprek met de Zelfmoordlijn maakt een verschil voor mensen die aan zelfmoord denken en hun omgeving. Hoewel het aantal beantwoorde oproepen elk jaar toeneemt, mist de Zelfmoordlijn jammer genoeg ook oproepen. Dit heeft alles te maken met de capaciteit aan de Zelfmoordlijn die we vandaag kunnen realiseren, met de financiële middelen waarover we vandaag beschikken. 

Steun uit giften en inzamelingsacties zet het CPZ in om nog meer gesprekken bij de Zelfmoordlijn te kunnen voeren. Elke euro die het CPZ ontvangt via giften of acties investeert zij in de verdere uitbouw van de Zelfmoordlijn. 

  • Elk jaar leidt het CPZ nieuwe vrijwilligers van de Zelfmoordlijn op. Met jullie steun zijn dat 12 groepen in plaats van 9 groepen. We rekruteren, screenen en leiden nieuwe vrijwilligers op. Een kandidaat-vrijwilliger heeft geen specifieke vooropleiding nodig, maar moet de basisvaardigheden en –houdingen verwerven om de Zelfmoordlijn te kunnen beantwoorden. Ook eenmaal aan de Zelfmoordlijn blijven vrijwilligers bijleren via permanente vorming en intervisie met mede-vrijwilligers.
  • Sinds enkele jaren heeft het CPZ samenwerkingsverbanden uitgebouwd met enkele hogescholen en universiteiten. Studenten kunnen via een keuzevak praktijkervaring opdoen aan de Zelfmoordlijn. Via een intensieve opleiding worden zij in korte tijd klaargestoomd om de Zelfmoordlijn te beantwoorden.  Het voorbije jaren gingen 41 studenten van start, een serieuze boost voor de capaciteit aan de Zelfmoordlijn. 
  • Het CPZ wil iedereen versterken om een rol te spelen in de preventie van zelfdoding. Via lezingen en webinars leer je wat je kan doen als je je zorgen maakt dat iemand in jouw omgeving aan zelfmoord denkt. In 2021 gaven we 7 gratis lezingen die gevolgd werden door 295 deelnemers. 

Om de Zelfmoordlijn operationeel te maken, komen er heel wat kosten kijken die minder zichtbaar zijn. Hieronder geven we een idee van enkele van deze kosten:  

Zo steun je de vaste werking van CPZ

€5/maand

Telefoonconnectie van een vrijwilliger

€10

Kostprijs van 1 gesprek aan de Zelfmoordlijn

€20

Headset voor een thuis beantwoordende vrijwilliger

€50

Bedanking voor een vrijwilliger

€200

Eigen inbreng CPZ voor sensibiliserende lezing voor algemeen publiek ‘zelfmoord in Vlaanderen’

€480/jaar

of €40/maand Permanente opleiding en ondersteuning van 1 vrijwilliger

€1000

Logistieke kost voor de opleiding van 1 groep nieuwe vrijwilligers

€7000

Eigen inbreng CPZ in de opleiding crisisgespreksvoering voor suïcidale personen voor 1 groep studenten aan hogeschool of universiteit

Het voorbije jaar besteedden we ook een deel van de giften aan de verdere uitbreiding van de openingsuren van de chat van de Zelfmoordlijn. Om het aantal openingsuren te verdubbelen, moest ook het aantal chat-vrijwilligers verdubbelen van 60 naar 120. Om deze pool op peil te houden, blijft het CPZ investeren in bijkomende opleidingen voor chatters.

Ons steunen kan via een gift op ons rekeningsnummer of via een inzamelingsactie – voor meer info of een online schenking: