Allemaal mensen op een rij aan een langgerekt bureau: tokkelende toetsenborden, een headset op, en de telefoon die roodgloeiend staat. Een herkenbaar beeld, dat wel, maar bij de Zelfmoordlijn 1813 ligt het toch net wat anders.

Het merendeel van de vrijwilligers beantwoordt de oproepen van thuis uit, met een gsm of via internet. Tot in 2010 konden de vrijwilligers van de Zelfmoordlijn enkel gesprekken voeren vanuit een beantwoorderslokaal in Brussel of Leuven. Dat had als grote meerwaarde dat de vrijwilligers elkaar vaak tegenkwamen, samen beantwoordden en meteen na een gesprek bij elkaar terecht konden. Daartegenover stond wel dat de vrijwilligers vaak verre en lange verplaatsingen moesten maken. Deze verplaatsingstijd kwam bovenop hun engagement aan de Zelfmoordlijn.

Sinds je de Zelfmoordlijn van thuis uit kan beantwoorden, is het haalbaar voor vrijwilligers van over heel Vlaanderen om zich te engageren. Maar is het vrijwilligerswerk hierdoor ook niet eenzamer?

Tijdens het beantwoorden word je op jezelf teruggeworpen en leer je alles uit jezelf te halen. Tegelijkertijd word je ook sterk ondersteund en niet zomaar in het vrijwilligerswerk gedropt.

Het klopt dat het vrijwilligerswerk bij de Zelfmoordlijn in de eerste plaats een uitdaging is die je met jezelf aangaat – je leert alles uit jezelf te halen. Je voert een gesprek van mens tot mens en dat doe je alleen, of dat nu van thuis uit is of vanuit het beantwoorderslokaal. Dat wil niet zeggen dat je er in je vrijwilligerswerk alleen voor staat. Je kunt met andere vrijwilligers praten via een intranetplatform en elkaar ontmoeten op sociale activiteiten. Ook is er 24/7 iemand van de staf bereikbaar wanneer je een dringende vraag hebt of zelf nood hebt aan een gesprek. Vrijwilligers nemen ook deel aan intervisiemomenten en lezingen of kunnen extra engagementen opnemen in werkgroepen waar hun interesse naar uit gaat.

Zie je het al helderder voor je? Het vrijwilligerswerk bij de Zelfmoordlijn is een persoonlijke uitdaging die je niet alleen aangaat: Je geniet van de flexibiliteit om van thuis uit te beantwoorden of in een beantwoorderslokaal in Brussel of Leuven. Tegelijkertijd staat er een heel netwerk van medewerkers en vrijwilligers achter jou.

Ook interesse in het vrijwilligerswerk? Laat het ons weten via cpz@preventiezelfdoding.be.