In 2018 verloor Maarten zijn broer door zelfdoding, een verlies dat Maarten en zijn familie samen dragen. Na zo’n verlies staat de tijd stil, maar stuwt het leven tegelijkertijd voort. In 2019 startte Maarten zijn eigen zaak, Café Centraal in Oostrozebeke. Intussen een vaste stek voor velen in de omgeving.  

Sinds de start van het eetcafé, besloot Maarten om ‘iets’ te doen voor zijn broer. In de eindejaarsperiode lanceerde hij afhaalmaaltijden ten voordele van de Zelfmoordlijn. ‘Die periode is emotioneel zwaar, en de week zelf vraagt ook fysiek heel wat van mijn krachten, maar het is ook een manier om mijn broer te gedenken, door te doen’, aldus Maarten.   

‘Die periode is emotioneel zwaar, en de week zelf vraagt ook fysiek heel wat van mijn krachten, maar het is ook een manier om mijn broer te gedenken, door te doen’

Maarten Vanlerberghe

Intussen is de ketting nog niet verbroken: dit jaar konden mensen voor het derde jaar op rij maaltijden afhalen ten voordele van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding. Via sociale media bereikten ze niet enkel zij die Café Centraal kennen, maar ook mensen ver daarbuiten. Bij het afhalen komen er ook altijd verhalen naar boven. Want jammer genoeg kennen heel veel mensen iemand die aan zelfmoord denkt of iemand die ze verloren hebben door zelfdoding. Ook dat hoort bij de actie: een verhaal ruimte geven en het kunnen delen.  

We danken Maarten voor zijn openhartigheid, zijn mooie kwetsbaarheid en om acties op te zetten om het verlies vorm te geven. Door te ‘doen’ brengen hij en zijn omgeving op die manier ook iets goeds voort.