Het overlijden van Peter De Prins door zelfdoding kwam als een schok voor iedereen rondom hem.  Peter was door iedereen gekend als een begenadigd spreker en motivator en een gepassioneerd muziekliefhebber, die ook zelf achter de piano te vinden was. De mensen rondom hem wilden Peters nalatenschap van energiek leiderschap en levenskracht vertalen in actie om suïcidepreventie uit te dragen en te steunen.  

David Ramael kende Peter als lid van het bestuur van het ensemble ‘Boho Strings’. Met zijn ensemble wilde hij als cultureel-artistieke organisatie niet alleen een goed doel steunen, maar de maatschappelijke boodschap verbinden met de verhalen van de direct betrokkenen. Met de steun van Peters partner, en vele professionele contacten, groeide de wens om een benefietconcert te programmeren. 

Credits Dries Luyten

Volgens David zijn cultureel-artistieke organisaties bij uitstek in staat om positieve en creatieve boodschappen uit te sturen die het publiek op een meer universele manier kunnen bereiken. Zo wist het concert niet alleen muziekliefhebbers te bekoren, maar ook awareness te creëren voor suïcidepreventie: muziek en ervaringen kwamen samen tot iets dat meer was dan hun optelsom. ‘Wanneer alle muzikanten een concert geven in dezelfde geest, brengen zij muziek die een power en aantrekkingskracht uitoefenen op het publiek’, David Ramael.  

Wanneer alle muzikanten een concert geven in dezelfde geest, brengen zij muziek die een power en aantrekkingskracht uitoefenen op het publiek

David Ramael

Vele aanwezigen ervoeren de avond als een warm deken en waren enorm dankbaar dat ze erbij waren. ‘Er wordt misschien met een cliché gezegd, dat kunst de zeden kan verzachten. Het concert toonde dat de kunsten dit ook in de praktijk kunnen brengen’, aldus David. Ook bij de muzikanten liet dit concert een enorme indruk na.  

Momenteel is Boho Strings in gesprek met de collega’s van 113 Online om het concert ook in Nederland te kunnen brengen. De maatschappelijke boodschap van suïcidepreventie en de kracht van muziek om die boodschap mee uit te dragen, stopt immers niet aan de grenzen.