Zelfstandigen in nood

Als zelfstandige heb je vaak het hoofd te bieden aan bijzondere uitdagingen, die ook mentaal heel zwaar kunnen wegen. Daarom is er werk gemaakt van een aanbod specifiek gericht op zelfstandigen. Wie vaak in contact komt met zelfstandigen, kan zich aanmelden als ‘verkenner’ en zo mee hulp aanreiken.

De Covid-19 crisis heeft een aanzienlijke impact gehad op de geestelijke gezondheid van zelfstandigen. Om psychische problemen of zelfs suïcidale toestand te vermijden, biedt “Un pass dans l’impasse” psychologische ondersteuning die specifiek voor deze zelfstandigen is bestemd. Het CPZ heeft zijn krachten gebundeld met deze VZW die gespecialiseerd is in zelfmoordpreventie en biedt u de mogelijkheid om verkenner te worden. Op die manier kunt u deze mensen helpen de weg te vinden naar een zorgverlening die aan hun behoeften is aangepast.

Wat is een verkenner?

Zelfstandigen gaan vaak door moeilijke tijden, zeker nu de coronapandemie veel ondernemingen op losse schroeven zet. Niet alleen financieel, maar ook mentaal kan de situatie als zelfstandige heel zwaar zijn.

De (eerste) stap naar hulp is vaak moeilijk om te zetten. Het is dan ook erg belangrijk dat de directe omgeving dit aanmoedigt en waar mogelijk begeleidt.

Concreet moedigen we graag iedereen die vaak in contact komt met zelfstandigen aan om zich aan te melden als verkenner, zoals een vriend of familielid. We denken hierbij ook aan wie beroepsmatig in contact komt met zelfstandigen, zoals:

  • boekhouders
  • rechters
  • griffiers
  • sociaal verzekeraars
  • deurwaarders
  • erfbetreders
  • medewerkers van ondernemingsloketten

Deze ‘verkenners’ zijn mensen die, indien nodig, de brug kunnen maken van een zelfstandige in nood naar de aangeboden psychologische hulp. In dit scenario herkent de verkenner de moeilijkheden van de zelfstandige, en meldt die hem of haar aan via een online formulier.

Aanbod voor verkenners

Iedereen kan een verkenner zijn. Er is dus geen voorkennis vereist om als verkenner te fungeren. Tijdens een gratis bewustmakingssessie van een halve dag leer je signalen herkennen, psychologische noden op te vangen en de doorverwijzing leert maken naar de hulp die wij aanbieden.

Meer over dit aanbod kan je lezen in de officiële communicatie van de deelnemende partijen, de VZW “Un pass dans l’impasse”, RIZIV-INAMI, de FOD Volksgezondheid en het Centrum ter Preventie van Zelfdoding.

Interesse? Meld je dan even aan via het formulier hieronder, en we geven je de nodige tools mee om ook in jouw omgeving een verschil te kunnen maken:

Meld je aan als verkenner:

Ben jij zelf een zelfstandige in nood?

Zelfstandigen die het lastig hebben, kunnen intekenen op maximaal 8 sessies geheel gratis psychologische hulp van een erkend psycholoog of orthopedagoog. Je belt hiervoor naar een specifieke gratis hulplijn voor zelfstandigen in nood (0800/300.25), of laat je aanmelden via een verkenner. Voor concrete vragen over je zaak kan je ook steeds terecht bij ondernemerslijn Dyzo, op het nummer 0800/111 06 (tussen 9u en 12u).